BU ÇOCUKLAR ÇOK ŞANSLI!
|
Güldaniye SOFU
Yalova Üniversitesi Meslek Yüksekokulu’nda eğitim gören öğrenciler çok şanslı. Çünkü onlar ülkenin en iyi akademisyenlerinden eğitim almanın yanı sıra, yoğun İngilizce kurslarına katılma hakkı, çift diploma şansı, 2 sömestre Amerika’da okuma fırsatı ve 4 yıllık Amerikan üniversitelerine geçiş yapma imkanına sahip..
Gazetemizde bugünden başlayarak her Pazartesi günü Yalova Üniversitesi Meslek Yüksekokulu’nda mevcut 12 bölümü sizlere tanıtıyoruz. Bugün ilk olarak Otel Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölümü’nün alt programları olan Turizm ve Otel İşletmeciliği Programı ile Aşçılık Programı’nı kaleme alıyoruz..
OTEL LOKANTA VE İKRAM HİZMETLERİ BÖLÜMÜ
Otel Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölüm Başkanı Öğretim Görevlisi Semih Arıcı, bölümlerinin açılalı daha 2 yıl olmasına rağmen ülkenin çeşitli illerindeki akademisyenlerince tavsiye edilen bir bölüm haline geldiğini söyleyerek, verdikleri eğitim hakkında bilgilendirmede bulundu.
İlk olarak bölüm öğrenci sayılarını açıklayan Arıcı, “Turizm ve Otel İsletmeciliği Programına kayıtlı öğrenci sayımız; 1. sınıf 1. öğretim 49, 1. sınıf 2. öğretim 41, 2. sınıf 1. öğretim 51 ve 2. sınıf 2. öğretimde 42 öğrenci mevcut. Asçılık programına kayıtlı öğrenci sayısı ise 1. sınıf 40 öğrenci ve 2. sınıf 28 öğrencidir” dedi.
Aşçılık Programı
Aşçılık Programının temel amacının, gerekli bilgi ve becerilerle donatılmış, uluslararası alanda rekabet edebilecek genç yiyecek içecek elamanları yetiştirmek olduğunu belirten Arıcı, şunları söyledi: “Bu programda eğitim gören öğrencilerimizin yalnızca aşçı olarak dar kapsamda yetişmelerinin ötesinde, bu alanın gerektirdiği genel kültür dersleri ile de donatılmasını sağlamaktır. Yiyecek-içecek yönetimi ve yemek pişirme teknikleri teorik ve uygulamalı dersler olarak hazırlanmıştır. Klasik yemek pişirme teknikleri, Fransız, Türk, Osmanlı, Akdeniz, Uzakdoğu mutfakları ve modern mutfak tekniklerinin uygulamalı olarak verilmesi programa alınmıştır.”
Yalova Üniversitesi Aşçılık Programının amacı
Aşçılık Programından dikey geçiş yapılabilecek lisans programlarını; Aile Ekonomisi ve Beslenme Öğretmenliği, Aile ve Tüketici Bilimleri, Aile ve Tüketici Bilimleri Öğretmenliği ile Beslenme ve Diyetetik olarak açıklayan Arıcı, konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Aşçılık alanında mesleki ve akademik bilgi ve beceriler kazanmış, yenilikçi, yaratıcı, üretken, dinamik, çalışkan, gelişmeye açık, çok yönlü, vizyoner yönetici şefler yetiştirmek. İki yıllık program süresince adaylara en temelden en ileri seviyeye kadar yemek sanatının tüm inceliklerini öğretmenin yanı sıra yiyecek- içecek işletmeciliğinin temel bilgilerinin verilmesi de amaçlanmaktadır. Yiyecek-içecek yönetimi ve yemek pişirme teknikleri teorik ve uygulamalı dersler olarak hazırlanmıştır. Öğrenciler, uygulamalı dallarda öğretim elemanları ve sınıf arkadaşlarıyla pratik çalışmalarda bulunarak deneyim kazanmaktadır.”
Yarışma dereceleri elde edildi
Yeni açılan bir bölüm olmalarına rağmen, geçen yıl düzenlenen 8. Ulusal Gastronomi Yarışmasından, Yalova Üniversitesi Aşçılık Programı öğrencilerinin gümüş madalya ile döndüklerini belirten Arıcı, bu yıl 2. sınıf öğrencilerinin ülkenin çeşitli yerlerinde yapılacak yarışmalara hazırlandıklarının bilgisini verdi.
Ayrıca yıl içinde öğrencileri sektörle buluşturduklarını da söyleyen Arıcı, kariyer konferansları ile öğrencileri geleceğe hazırladıklarını kaydetti.
Yalova Üniversitesi ile Tompkins Cortland Community College işbirliği
Bölüm Başkanı Arıcı, Aşçılık Programı ile ilgili son olarak şu bilgilendirmede bulundu: “Tompkins Cortland Community College ile Yalova Üniversitesi arasında imzalanan işbirliği anlaşmasına göre Yalova Üniversitesi öğrencileri; yaz aylarında yoğun İngilizce kurslarına katılma hakkı, çift diploma şansı, iki sömestre Amerika’da okuma şansı ve 4 yıllık Amerikan üniversitelerine geçiş yapma hakkı kazandı.”
Turizm ve Otel İşletmeciliği Programı
Turizm ve Otel İşletmeciliği Programı’nın Meslek Yüksekokulu’nun en eski programlarından biri olduğuna dikkat çeken Otel Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölüm Başkanı Öğretim Görevlisi Semih Arıcı, okulun kuruluş aşamasını şu şekilde aktardı: “6 Şubat 1995 tarihinde kurulan Meslek Yüksekokulumuz, Belediye Huzur Evi olarak yapılmış binalarda hizmete başladı. 1996-1997 eğitim–öğretim yılında, Turizm ve Otelcilik, İklimlendirme-Soğutma ve Seracılık olmak üzere 3 programa 59 öğrenci alındı. 1999 yılında depremden zarar gören okul bir müddet Orhangazi ilçesine taşınmış, daha sonra geçici deprem konutlarında ve takiben de Yalova Belediyesi’nce tahsis edilen arsa üzerinde Türkiye Tekstil İşverenleri Sendikası tarafından inşa ettirilerek Yalova Belediyesi’ne devredilmiş olan, bugün eğitim ve öğretimin sürdürüldüğü 6 bin metrekarelik binasına taşındı. Meslek Yüksekokulumuz Eylül 2008’de Yalova Üniversitesi’nin kurulması üzerine Uludağ Üniversitesi’nden Yalova Üniversitesi’ne devredildi. Görüldüğü üzere Turizm ve Otel İşletmeciliği Programı, Meslek Yüksekokulumuzun en eski programlarından biridir. Programımıza her yıl 30’u birinci öğretim, 30’u da ikinci öğretim olmak üzere toplam 60 öğrenci alınıyor. Ağırlama Hizmetleri Programı çoğunlukla Anadolu Otelcilik Turizm Meslek Liselerinden mezun olmuş öğrenciler tarafından dolduruluyor. Bunun yanı sıra programımız, turizm sektörüne ilgisi olan diğer öğrenciler tarafından da tercih ediliyor.”
Evrensel barışın temeli turizmdir
“Kültürleri birbirlerine yaklaştırmanın ve evrensel barışın en önemli araçlarından birisi turizmdir” diyen Arıcı, “Turizm ve Otel İşletmeciliği Programı’nda bütün etkinliklerimizin bu amaca yönelik olması, eğitim-öğretim amaç ve yöntemlerinin bu amacı destekleyici olması çağdaş bir zorunluluktur. Yöreselden evrensele, deniz, doğa, tarih ve kültür yolculuğumuzda programımız öğrencileri; kültürel çeşitliliğe, sürdürülebilir turizme, barışçıl ve çağdaş ilişkilere, hoşgörü ve empatiye, turistlerin maksimum tatminine ve çağdaş topluma hizmet verebilecek kapasite ve bilgelikle mezun olarak, bulunduğu her ortamı aydınlatan ve geliştiren sorumlu birer elçi olduklarında programımız misyonunu gerçekleştirmiş olacaktır” şeklinde konuştu.
Semih Arıcı, son olarak, Turizm ve Otel İşletmeciliği Programı’ndan mezun olan öğrencilerin dikey geçiş yapılabilecek lisans programlarını şu şekilde aktardı: İşletme, İşletme Enformatiği, İşletme-Ekonomi, Konaklama İşletmeciliği, Konaklama İşletmeciliği Öğretmenliği, Konaklama ve Turizm İşletmeciliği, Lojistik Yönetimi, Turizm İşletmeciliği, Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik, Turizm ve Otel İşletmeciliği, Turizm ve Otelcilik.
|